Güneş Koruyucu Kremler D Vitamini Almanızı Engellemiyor

Güneş Koruyucu Kremler D Vitamini Almanızı Engellemiyor

Yaz aylarının yaklaşması ile birlikte cildimizi güneşin zararlı UV ışınlarından korumak için harekete geçmenin de zamanı geldi. Özellikle ergenlik ve çocukluk çağında uzun süreler boyunca, korumasız şekilde güneşe maruz kalmak, güneş yanıklarına hatta ciltte su dolu baloncuklar oluşmasına neden olur. Hatta ilerleyen yıllarda deri kanseri oluşma riskini arttırır. Cilt kanserini önlemek için alınabilecek önlemlerin başında güneşin zararlı UV ışınlarından korunmak gelir. Bunun için de her mevsim güneş koruyucu kullanmak gerekiyor. Halk arasında güneş koruyucu kullanmanın vücudun D vitamini sentezine zarar vereceğine dair yanlış bir kanaat var. Ancak sanılanın aksine yalnızca el sırtlarının ve yüzün 10 ila 20 dakika güneşe maruz kalması, düzenli güneş koruyucu krem kullanılsa bile vücudun D vitamini sentezi için yeterlidir. Adana’da hastalarına hizmet veren Uzman Dermatolog Dr. Fatma Menteş, cilt sağlığı için güneşten korunmanın önemini sizler için anlattı.

Güneşe Aşırı Maruz Kalmak Zararlı Sonuçlar Doğuruyor

Bilindiği gibi uzun süre korumasız şekilde güneşe maruz kalmak cilt kanserlerine yol açabiliyor. Bunun yanı sıra deri yaşlanması, çil ve leke oluşumu gibi olumsuz sonuçlar meydana gelebiliyor. Ayrıca alerjik ve romatizmal cilt hastalıklarının şiddetlenmesine neden olabiliyor.

Güneşten Korunmak İçin Giysiler de Kremler Kadar Önemli

Güneşten korunak için ilk olarak güneş ışınlarının dik açılarla yer yüzüne indiği 10.00 – 14.00 saatleri arasında güneşe çıkmamak gerekir. Dışarıdayken de olabildiğince gölgede zaman geçirmek gerekir. Kapalı günlerde güneş kremi kullanmayı ihmal etmemek önemlidir. Zira kapalı havalarda bile UV ışınlarının yüzde sekseni yer yüzüne ulaşabilmektedir. Giysiler de güneşe karşı en az güneş koruyucu kremler kadar önemli bir bariyer işlevi görür. Güneş gözlüğü ve şapka kullanmak faydalıdır. Sık dokunmuş kumaşlar, polyester kıyafetler, güneş ışınlarına karşı etkin bir koruma sağlıyor. Buna karşın ıslanan, solan ince kumaşlar yeterince koruma sağlamaz.

Güneş Kremi UVA ve UVB’ye Karşı Koruyacak Nitelikte Olmalı

Güneş koruyucular, güneşin zararlı ışınlarından korunmada en etkili ajanlardır. Ancak güneş koruma faktörü 30’un üzerinde olmalıdır. SPF değerleri UVB’ye karşı koruma seviyesini gösterir. Güneş koruyucu seçerken hem UVB hem de UVA’ya karşı koruma sağlamalıdır. Yaz aylarında 30 SPF kremler kullanılmalıdır. Dışarı çıkmadan 20 dakika önce güneş koruyucu sürülmeli ve gün içerisinde iki ila dört saatte bir yenilenmelidir.

Çocukları Güneşe Aşırı Maruz Kalmaktan Koruyun

İnsan yaşamı boyunca maruz kaldığı UV miktarının yarıya yakınını, hayatının ilk 20 yılında görür. Özellikle çocukluk döneminde güneş yanıklarına maruz kalmak çok tehlikelidir. Gelecekte cilt kanserine yakalanma ihtimalini arttırır. Bu nedenle çocukların güneşten korunması gerekir. Altıncı aydan itibaren bebeklere güneş koruyucu uygulayabilirsiniz.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Uyuz Nasıl Başlar? En Çabuk Nasıl İyileşir?

Uyuz Nasıl Başlar? En Çabuk Nasıl İyileşir?

içeriği görüntüle
Gözenek Sıkılaştırma ve Pürüzsüz Bir Cilt İçin 9 Önlem

Gözenek Sıkılaştırma ve Pürüzsüz Bir Cilt İçin 9 Önlem

içeriği görüntüle
Jilet İzi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Jilet İzi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

içeriği görüntüle
Genital Bölge Lekeleri (Kararması) Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Genital Bölge Lekeleri (Kararması) Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

içeriği görüntüle
Hemen Randevu Al