Ayak Terlemesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Ayak Terlemesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Aşırı terleme sorununun en sık yaşandığı bölgelerden biri ayaklardır. Plantar hiperhidroz olarak da bilinen aşırı ayak terlemesi; yoğun stres faktöründen ve duygusal bazı reaksiyonlardan kaynaklanabileceği gibi aynı zaman da ter bezlerinin normalin ötesinde, aşırı aktif çalışmasından dolayı da yaşanabilir. Sosyal hayatı olumsuz etkileyen ve kişinin yaşam kalitesine zarar veren aşırı ayak terlemesi, bakteriyel enfeksiyonlar ve ayak mantarının gelişmesi için uygun bir zemin yaratır. Aşırı ayak terlemesi sorunu yaşıyorsanız, zaman kaybetmeden bir dermatolog hekime başvurup, gereken tetkikleri yaptırmalı ve kendinize en uygun tedavi yöntemine başvurmalısınız. Adana’da hastalarına hizmet veren Dermatoloji Uzmanı Dr. Fatma Menteş, aşırı ayak terlemesi nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.

Yazı İçeriği

Ayaklarımız Neden Terler?

İnsan bedeni; sıvı, ısı ve tuz dengesini sağlayabilmek için terleme sürecini başlatır. Terlemek vücudumuz için gerekli ve sağlıklı bir durumdur. Terleme reaksiyonunun en yoğun yaşandığı bölgeler ise avuç içleri, ayaklar ve koltuk altı bölgeleridir. Vücudumuzun bu bölgelerinde yaşanan aşırı terleme durumu, kötü kokulara yol açar. Bu da kişinin sosyal yaşantısını ve yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Ayaklardaki aşırı terleme sorunun nedenlerini sıralamamız gerekirse:

Ayaklarda Aşırı Terleme Tedavisi Öncesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Ayaklardaki aşırı terleme sorunun tedavisi için harekete geçmeden önce, doktorunuzu kullandığınız ilaçlar hakkında bilgilendirmeniz beklenir. Çünkü kan sulandırıcı ilaçlar, kas gevşetici veya antibiyotik içerikli ilaçlar, tedavi esnasında yoğun kanamalara neden olabilir, tedaviyi sekteye uğratabilir. Bu nedenle ayak terleme tedavisinden bir hafta kadar önce, bu ilaçların doktor gözetiminde bırakılması gerekir.

Ayaklarda Aşırı Terleme Tedavisi

Günümüzde hem kadın hem de erkek hastaların yoğun şekilde yaşayabildiği aşırı ayak terleme sorununa karşı çok sayıda farklı tedavi seçeneği mevcuttur. Gelin bu tedavi yöntemlerini birlikte inceleyelim.

İyontoferez İle Aşırı Ayak Terlemesi Tedavisi

İyontoferez yöntemi, ayak ve ellerdeki aşırı terleme reaksiyonunun tedavisinde kullanılabilmektedir. Bu tedavi yöntemi, cilde elektrik akımı iletilerek uygulanır. Uygulanan bu elektrik akımı, terleme problemini tümüyle ortadan kaldırmasa bile, hastanın terleme şikayetini uzun süre boyunca hafifletecektir. İyontoferez tedavisi ortalama 30 dakika süren bir uygulamadır.

Antipersirantlar İle Tedavi

Bu yöntemde cilde zarar vermeden, tahriş edilmeden bazı spreylerle hastanın terleme şikayeti hafifletilir.

Cerrahi Yöntem İle Ayak Terleme Tedavisi

Ayaklarda yaşanan aşırı terleme probleminin tedavisinde kesin çözüm arayanların seçimi ameliyattır. Ancak ameliyatlarda uzun ve zorlu geçen bir iyileşme süreci hastayı bekler. Bununla birlikte hasta, çok sayıda komplikasyon riski ile karşı karşıya kalır. Hasta açısından konforlu bir süreç değildir. Bu nedenle terleme sorununa karşı kesin çözüm sağlasa bile çok tercih edilmez.

Botoks Enjeksiyonu İle Ayak Terlemesi Tedavisi

Botoks enjeksiyonu ile ayak terleme tedavisi en konforlu tedavi seçeneği olarak öne çıkar. Kalıcı bir tedavi olmasa bile 6-8 ay süresince hasta terleme şikayetinden kurtulur. Bu süre tamamlanıp, tedavi etkisini yitirdiğinde güvenle ve kolaylıkla tekrarlanabilmektedir. Botoks enjeksiyonunda herhangi bir yan etki yaşanmaz. Komplikasyon riski de söz konusu değildir. Aksine güvenli, konforlu ve kısa süreli bir tedavidir. Bu özelliklerinden ötürü dünya genelinde en sık tercih edilen aşırı terleme tedavisidir.

İlaç Tedavisi

Terlemeye karşı önleyici ilaçlar kullanılarak, ter bezlerinin aktivitesi azaltılabilir. Bu uygulama terleme şikayetini hafifletmesinin yanında tümüyle ortadan kaldırmaz. Bununla birlikte hastanın çok sayıda yan etki ile karşılaşma riski söz konusudur. Tedavi, kişinin ihtiyaçlarına ve genel sağlık durumuna göre şekillenen bir süreçtir. Sizin için en doğru tedavi yöntemine dermatolog hekiminizle birlikte karar verebilirsiniz.

Aşırı Ayak Terlemesi’ne (Plantar Hiperhidroz’a) Karşı Ne Yapabilirim?

Aşırı ayak terlemesine karşı bazı önlemler alabilirsiniz.

Adana’da hastalarına hizmet veren Dermatoloji Uzmanı Dr. Fatma Menteş, sağlıklı günler diler. Cilt sağlığı hakkında ipuçları almak için blog sayfamızı takip edebilirsiniz.

Ayak Terlemesi Tedavisi Hizmeti Verdiğimiz İller

Adana, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman,Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Tunceli ve Erzincan gibi yakın illerde yaşayan hastalar, uzman, deneyimli ekibimiz ve teknolojik altyapımızla sunduğumuz Ayak Terlemesi Tedavisi hizmetimizden yararlanmak istediklerinde randevu al formunu doldurarak, Adana'da bulunan muayenehanemizden bu hizmeti alabilirler.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Koltuk Altı Terlemesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Koltuk Altı Terlemesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

içeriği görüntüle
Cilt Tipine Uygun Güneş Kremi Kullanmanın Önemi

Cilt Tipine Uygun Güneş Kremi Kullanmanın Önemi

içeriği görüntüle
Dermatolog nedir? Ne İş Yapar?

Dermatolog nedir? Ne İş Yapar?

içeriği görüntüle
El Terlemesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

El Terlemesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

içeriği görüntüle
Hemen Randevu Al