Akne (Sivilce)

Akne (Sivilce) İşlem Takvimi
  • İşlem Süresi

    --

  • Etki Süresi

    --

  • İşe Dönüş

    --

  • Anestezi

    --

Akne (Sivilce)

Akneler veya daha yaygın ismi ile sivilceler, cildimizin orta katmanındaki sebumların (yağ salgılamakla görevli kanalların) tıkanmasından dolayı şişmesi ve bakterilerle inflame olası ile meydana gelir.

Ciltte yağ salgısında yaşanan artış, gözeneklerin tıkanmasına ve siyah noktaların oluşmasına yol açar. Siyah noktalar bakteriler tarafından enfekte olur ve hastanın cildinde kırmızı renkli, kabarık, iltihabi şişlikler meydana gelir.

Bu lezyonların aşırı büyükleri ise, iyileşseler bile hastanın cildinde rahatsız edici izler bırakırlar. Genellikle ergenlik döneminde başlayan, yetişkinlik döneminde de devam edebilen akne problemleri, erkek bireylerde kadınlara kıyasla daha fazla görülmektedir.

Vücudumuzda aknelerin en yaygın oluştuğu noktalar: yüz, kol, göğüs ve sırt bölgeleridir. Adana Dermatoloji Uzmanı DoktorDoktor Fatma Menteş akne sorunu hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.

Sivilce (Akne) Oluşumuna Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Akne oluşumunda pek çok faktör rol oynayabilir. Hormonal etkenler, çevresel koşullar, hastanın genetik yatkınlığı veya beslenme alışkanlıkları ciltte aknelerin meydana gelmesine sebep olabilir. Anne ve babalarda akne sorunlarının olması, çocukta da aknelerin meydana gelmesini kolaylaştırmaktadır.

Hormon ilaçları başta olmak üzere bazı ilaçlar da akne oluşumunu tetikleyebilmektedir. Vakaların genelinde cildin aşırı yağlı olması temel etkenlerden biridir. Kullanılan kalitesiz ve yanlış kozmetik ürünler, yağ ve şeker ağırlıklı beslenme de akne oluşumunda tetikleyici rol oynamaktadır.

Sivilce (Akne) Tipleri Nelerdir?

  • Akne Vulgaris:

    Akne Vulgaris adı verilen sivilce tipi, genellikle ergen bireylerde gözlenen basit sivilcelerdir. Genellikle yüz bölgesinde ortaya çıkarlar. Cilt üzerinde kızarık sivilceler, siyah noktalar, nodüller ve derin kistler şeklinde ortaya çıkarlar. Erken ve doğru tedavi uygulandığında skar(akne izi) gelişimi minimum seviyeye indirilebilmektedir.

  • Akne Conglabata:

    Bu akne türü, apse ve şiddetli kistlerle karakterize olan aknelerdir. Genellikle gövde üzerinde meydana gelen akne conglabata, polikistik over hastalığının, aşırı tüylenmenin ve adet düzensizliğinin sonucunda oluşabilmektedir. Akce Conglabata ciltte daha derin izler bırakır.

  • Akne Fulminans

    Genellikle ergenlik dönemindeki erkeklerde meydana gelen akne fulminans, eklem ağrıları, ateş ve şiddetli aknelerle karakterizedir.

Sivilce Tanısı

Akne sorunu bazı durumlarda başka hastalıklara da eşlik edebilmektedir. Bu yüzden akne sorununu sadece estetik ve kozmetik bir sorun olarak değerlendirmek yanlıştır. Ergenlik dönemindeki kızlarda adet düzensizliği ve aşırı tüylenme, yumurtalık kistlere, tip 2 diyabet gibi hastalıklar aknelere eşlik edebilmektedir. Akne oluşumunda böbrek üstü tümörlerinde aşırı hormon salgılanması da etkili olabilir.

Akne tanısı konulması için hastanın tıbbi öyküsü detaylı şekilde dinlenmeli ve aknenin kaynağı doğru tespit edilmelidir.

Akne (Sivilce) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akne tedavisinde retinoid ilaçlardan faydalanılır. Hastanın cildindeki sebum dengesinin sağlanabilmesi için ilk adım etkili ve kapsamlı bir cilt temizliğidir. Bununla birlikte antibiyotik ilaçlar da akne tedavisinde kullanılmaktadır. Yağ bezlerinin aktivitesini baskılamak ve siyah noktalara karşı önleyici ilaçlar da akne tedavisinin bir parçasıdır.

Doğru zamanda ve doğru şekilde tedavi edilmeyen akneler arkalarında skar yani iz bırakır. Hem estetik hem de psikolojik olarak hastaları olumsuz etkiler. Sivilce izlerinin tedavisinde dermaroller, kimyasal peeling ve lazer yöntemleri kullanılmaktadır.

Sivilceli Ciltlerin Bakımı Nasıl Olmalı?

Sivilceli ciltler, özel sabun ve temizleyici jeller kullanarak ciltlerini kir ve yağdan arındırmalıdır. Sivilceli ciltler leke oluşumuna karşı tehlike altındadır. Cildin nemliliği korunmalıdır.

Siyah nokta ve sivilceler sıkılmamalı, kimyasal peeling ile temizlenmeli. Siz de sivilce ve aknelerden şikayetçiyseniz Adana Dermatoloji Uzmanı Doktor Fatma Menteş ile iletişime geçerek tedavi olabilir, cildinize kaybettiği sağlığını yeniden kazandırabilirsiniz.

Akne (Sivilce) Hizmeti Verdiğimiz İller

Adana, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Tunceli ve Erzincan gibi yakın illerde yaşayan hastalar, uzman, deneyimli ekibimiz ve teknolojik altyapımızla sunduğumuz Akne (Sivilce) hizmetimizden yararlanmak istediklerinde randevu al formunu doldurarak, Adana'da bulunan muayenehanemizden bu hizmeti alabilirler.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Cilt Hastalıkları

Genital Siğil

Genital Siğil

içeriği görüntüle
Saç Dökülmesi

Saç Dökülmesi

içeriği görüntüle
Hemen Randevu Al