--
--
--
--
Ben veya bilimsel ismiyle nevüs incelemesinde günümüzde dermoskop ve video dermoskop cihazları kullanılmaktadır. Dermoskopik muayene ile gözle göremediğimiz ben’in iç yapısı özel ışık ve büyütme sistemleriyle incelenebilmektedir. Benler cilt sağlığımız ve genel sağlık durumumuz hakkında önemli birer haberci olabilmektedir.
Benler, cildimizi güneşin UV ışınlarından koruyan melanosit hücrelerinden kaynaklanan iyi huylu deri tümörleridir. Yine melanositlerden kaynaklanan kötü huylu tümörlere ise menanom ismi verilmektedir.
Melanomlar başka organlara ve dokulara da yayılmaya meyillidir. Metastaz riski en yüksek olan deri kanseri olarak öne çıkar. Ben muayenesi şüphe arz eden deri lezyonlarının teşhis edilmesi için uygulanır. Uzman bir dermatolog hekim, dermoskopik muayene sayesinde doğru tanı koyma imkanı yakalar.
Öte taraftan vücudunuzda az sayıda ben olması, melanom gelişme riski taşımadığınız anlamına gelmez. Özellikle 40’lı yaşların ardından yeni çıkan ve hızlı bir büyüme ivmesi gösteren benler muhakkak dermoskopik muayene ile incelenmelidir. Değişim gösteren benler de kesinlikle incelenmelidir.
Ben haritalama işlemi, melanom gelişme riski taşıyan kişilerde uygulanan bir çeşit analizdir. Bir hastanın tüm vücut ben haritalama işlemine ihtiyacı olup olmadığına, uzman dermatolog hekim karar vermelidir.
Videodermoskop cihazı kullanılarak gerçekleştirilen bu işlemde ilk olarak vücudun farklı açılardan fotoğrafları çekilir. Ardından doktor tek tek dermoskop kullanarak benleri muayene eder. Kullanılan bilgisayar yazılımları sayesinde hastanın vücudundan elde edilen görüntüler bin kata kadar büyütülebilmektedir. Benlerin tespitinde, takibinde ve tanı koyulmasında büyük fayda sağlar.
Benleri muayene ederken bazı kriterler göz önünde bulundurulur. Bu kriterler ABCDE kuralı olarak adlandırılır.
A – Asimetri: Lezyonun bir yarısı diğeriyle eşleşmiyorsa
B – Border: Benin kenarları düzensiz ise
C – Color: Benin üzerindeki renk dağılımı homojen bir yapıda değilse
D – Diameter: Benin çapı altı milimetreden daha büyükse
E – Evolution Benin gelişimi doğal bir seyir izlemiyorsa… (Benin üzerinde kabarıklıklar oluşması, kanama ve kaşıntı yaşanması melanom gelişme riski açısından önemlidir.
Hastanın cildindeki lezyon gözle görünür şekilde değişiyor veya yukarıda sıraladığımız kriterlerden biri yaşanıyorsa mutlaka bir dermatolog muayenesine gerek vardır.
Kötü huylu ve cilt kanserine dönüşme ihtimali taşıyan benler mutlaka takip altında tutulmalı ve gerektiğinde tedavi edilmelidir. İyi huylu benler lazer tedavisiyle, cerrahi yöntemle veya farklı metotlarla tedavi edilebilir. Ancak melanom riski taşıyan benlerde patolojik inceleme gerekmektedir.
Siz de melanom açısından risk altındaysanız geç kalmadan Adana Dermatoloji Uzmanı Doktor Fatma Menteş’le iletişime geçerek ben muayenesi yaptırabilirsiniz.
Adana, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Tunceli ve Erzincan gibi yakın illerde yaşayan hastalar, uzman, deneyimli ekibimiz ve teknolojik altyapımızla sunduğumuz Ben Muayenesi hizmetimizden yararlanmak istediklerinde randevu al formunu doldurarak, Adana'da bulunan muayenehanemizden bu hizmeti alabilirler.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.