--
--
--
--
Siğiller cildin üst tabakasına yerleşerek enfeksiyona yol açan HPV virüslerinden kaynaklanır. İnsan bedeninin hemen her yerinde karşımıza çıkabilen siğiller, vücudun bölgeleri arasında yayılma eğilimi gösterirler.
Cilt cilde temas halinde veya kıyafet, çarşaf, havlu gibi eşyaların paylaşımı yolu ile bulaşabilirler. Türlerine ve vücutta ortaya çıktıkları bölgeye göre farklı isimlerle anılan siğiller, farklı renk, şekil ve boyutlarda meydana gelirler.
Basit siğiller kaba dokuludur. Yuvarlak formda ve sarı-kahverengi olarak karşımıza çıkarlar. El, tırnak çevresi ve bacaklarda meydana gelen siğiller genellikle bu türe örnektirler.
Ayaklarda derinin içine gömülü halde gelişen verruca plantarisler ciddi ağrı şikayetlerine yol açarlar. Siğil ayak tabanına gömülü olduğu için genellikle hasta bu ağrıları nasır ile karıştırabilir.
Bu iki rahatsızlığı ayırt edebilmek için siğilin içindeki kırmızı veya siyah renkli noktalara bakılır. Hastanın kilosuna bağlı olarak siğiller ayak tabanından içe doğru gelişim gösterebilmektedir.
Düz siğil adı verilen bu siğil türü el, yüz ve bacak bölgesi üzerinde birden fazla siğil kümesinden oluşan yapılardır. Genellikle küçük boyutta ve pürüzsüz bir yapıdadırlar. Her ne kadar insan bedeninin her bölgesinde karşılaşılabilen bir tür olsa da yüz, el ve saçlar en çok rastlanılan bölgeler olarak öne çıkar.
Genital siğiller anüs, vajinal bölge, testis ve penis gibi organların bulunduğu noktalarda meydana gelir ve cinsel birliktelik yolu ile bulaşır. Genital siğiller zaman içerisinde artma eğilimindedirler. Kümelenmiş bir topluluk şeklinde görülen genital siğillerin formu karnabahara benzer. Erkek ve kadın tüm insanları tehdit eden genital siğiller hızla yayılır ve kolayca bulaşır.
Başlangıç aşamasında bir iki adet olan siğillerin sayısı çok kısa bir zamanda katlanarak artar. Bu yüzden genital siğillerle karşılaşıldığı anda zaman kaybetmeksizin bir dermatolog hekime başvurulması gerekir. Erken aşamada başlanan tedavilerle sonuç almak daha kolaydır. Aksi taktirde daha zorlayıcı ve uzun süreli tedaviler gerekebilmektedir.
Siğiller bedenimizi işlevsel açıdan zorladığı gibi estetik olarak da ciddi bir problemdir. Virüsün bazı versiyonları kadın hastalarda rahim ağzı kanseri gibi önemli hastalıklara neden olabilir. Erkek hastalarda da uzun süreler boyunca ihmal edilip, tedavi edilmeyen siğiller üzerinde kanser meydana gelebilir.
HPV virüsünün çok sayıda türü mevcuttur. Her insanın bağışıklık sistemi HPV virüsüne karşı farklı tepki gösterir. Bu nedenle HPV ile temas eden her insanda siğil meydana gelmeyebilir. Tensel temasla bulaşabilen HPV virüsüne karşı herkes dikkatli olmalıdır.
Siğil tanısı koymak için çoğu vakada Dermatolog hekiminizin gerçekleştireceği fiziksel muayene sırasında edineceği bulgular yeterli olmaktadır. Buna karşın nadiren de olsa doktorunuz doku örneği alarak biyopsi tetkikine başvurabilir.
Siğiller genel olarak hastanın el, ayak tabanı, parmakları ve genital bölgelerinde meydana gelir. HPV virüsüne maruz kalınmasının ardından siğilin gelişim süreci 2-6 ay arasında gerçekleşir. En tipik siğil belirtilerini sıralamamız gerekirse:
Siğiller için önemli risk gruplarını sıralamamız gerekirse:
Siğil tedavisinde uygulanacak yöntem ve süreç, hastanın bağışıklık sistemine göre farklılık gösterir. Bağışıklığı güçlü bireylerde siğillerin ortaya çıkması daha uzun sürerken, bağışıklığı zayıf olan hastalarda siğilin meydana gelmesi ve yayılması daha kısa bir sürede gerçekleşir.
Siğil tedavisi iki yıla kadar sürebilen uzun soluklu bir süreçtir. Siğil tedavisinde görevin büyüğü, yine hastanın bağışıklık sistemine düşer. Doktorunuzun reçete ettiği ilaçların düzenli ve titiz bir şekilde kullanılması gerekir.
Siğil tedavisinde kullanılan çok sayıda metot vardır. Doktorunuz vaka özelinde salisilik asit içerikli ilaçlar, lazer veya kriyoterapi gibi yöntemlerden birini tercih edebilir. Siğil tedavisinin ardından siğilli bölgede tümden bir iyileşme meydana gelebilir. Ancak hastanın bağışıklık sistemine göre hastalığın kendisini tekrarlama olasılığı söz konusu olabilir.
Siz de siğil şikayeti yaşıyorsanız geç kalmadan Adana Dermatoloji Uzmanı Doktor Fatma Menteş ile iletişime geçebilirsiniz.
Adana, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Tunceli ve Erzincan gibi yakın illerde yaşayan hastalar, uzman, deneyimli ekibimiz ve teknolojik altyapımızla sunduğumuz Siğil hizmetimizden yararlanmak istediklerinde randevu al formunu doldurarak, Adana'da bulunan muayenehanemizden bu hizmeti alabilirler.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.