Nasır

Nasır İşlem Takvimi
  • İşlem Süresi

    --

  • Etki Süresi

    --

  • İşe Dönüş

    --

  • Anestezi

    Anestezi Kremi

Nasır

Ciltte yoğun biçimde keratinleşme ya da bir başka deyimle kalınlaşma meydana geldiğinde bu durum nasır olarak adlandırılır. Hastanın canının yanmasına sebep olan nasırlar, hayatı zorlaştıran bir cilt problemidir.

Nasır Nedir?

Deri kalınlaşması olarak özetleyebileceğimiz nasır, cildin altındaki sinir ve dokulara baskı uygulayarak hastanın acı çekmesine yol açar. Baskı süresince vücut, damar ağını, sinirleri ve derinlerdeki cilt katmanlarını koruyabilmek için yüzeyini kalınlaştırmaya başlar.

Bu durum nasır oluşumu olarak adlandırılır. Deri kalınlaştıktan sonra baskı halinde ciddi ağrılar meydana gelir.

Nasır Neden Olur?

Parmak araları, ayak tabanları, topuk altı, parmak üstleri ve topuk arkasında meydana gelen nasırlar, genetik açıdan yüksek ayak tabanına sahip kişilerde daha yaygın görülürler.

Günün önemli bir bölümünü ayakta geçiren kişilerde ve yere yanlış basan kişilerde nasır görülme riski daha yüksektir. Sportif faaliyetler sırasında alınan darbeler ve dar ayakkabılar da nasır riskini arttıran unsurlar arasındadır.

Tırnak altı nasırların neden olduğu acı daha şiddetlidir. Nasırların önlenmesi için yapılacak en etkili hamle, baskı unsurlarını ortadan kaldırmaktır. Vücut ağırlığının ayak tabanlarına eşit biçimde dağılmasını sağlayan, ortopedik ayakkabılar veya kişiye özel tabanlıklar, nasır riskini önemli ölçüde azaltır.

Nasır Belirtileri

  • Ayak tabanındaki cildin kısmi şekilde kalınlaşması ve sertleşmesi
  • Ayak parmaklarının arasının hassaslaşması ve kızarması
  • Ayak parmaklarının ayakkabıya dokunan yerlerinde acı hissedilmesi ve sertleşme
  • Tırnak altında sertleşen ve acıya neden olan, sertleşmiş tabakalar
  • Ayağın yere basan kısımlarında ve özellikle topuklarda, acılı ve dairesel katmanların oluşması.

Nasır Tedavisi ve İlacı

Nasır tedavisinde kullanılan önemli araçlardan biri nemlendirici içerikli kremlerdir. Nemlendirici kremlerin sürülmesi sertleşen, nasırlı dokunun yumuşamasını sağlar. Nasırlı cilt nemlendirildikten sonra, küçülmeye başlar. Küçülen nasırlı cilt, ponza taşı kullanılarak soyulabilir.

Yakı veya nasır bantları genellikle tavsiye edilmez. Çünkü bu uygulamalar sadece nasırlı dokulara değil etrafındaki sağlıklı bölgelere de etki etmektedir. İçerdikleri asit, sağlıklı cilt dokusunun da tahriş edebileceği için hekimler tarafından önerilmez. Özellikle diyabet hastalığı yaşayan kişilerde bu tip uygulamalar yaralanmalara neden olur. Nasırlara karşı kullanılacak ilaçların mutlaka doktor tavsiyesiyle ve kontrolünde uygulanması gerekir.

Eğer şiddetli acıların eşlik ettiği bir nasır problemi yaşanıyorsa hasta kendi başına çözüm aramamalı ve doğrudan dermatolog hekime başvurmalıdır. Eğer nasır kanıyorsa ve enfekte olmuşsa, bu duruma uzman bir hekim tarafından müdahale edilmesi şarttır. Kanama gösteren sertleşmiş cilt dokuları nasır zannedilse bile aslında siğil olabilir. Bu gibi vakalarda siğil tedavisi uygulanmalıdır.

Eğer nasırları bulunan hasta, basma problemi yaşıyorsa, omurgası ve kalçası de bu durumdan olumsuz etkilenmeye başlar. Bu gibi vakalarda doktor, bir operasyonla nasırların alınmasını tavsiye edebilir.

Derideki nasırın bir defada alınması, hastalığın nüks etmesini de doğurabilir. Çünkü vücut kendi savunma mekanizmalarını daha aktif hale getirir. Bu nedenle nasır tedavisinde nasırlı bölge, doğru periyotlarda katman katman temizlenmelidir. Operasyonla alınan bir nasırın yeniden nüks etmeyeceğinin garantisi yoktur. Nasırlara neden olan koşullar, varlığını sürdürdüğü müddetçe nasırlar tekrarlanır. Nasır tedavisinin temel amacı, nasıra neden olan unsurların varlığını ortadan kaldırmaktır.

Nasırlara Ne İyi Gelir?

Nasırları meydana getiren faktörlerin ortadan kaldırılması için ilk olarak doğru ayakkabı tercihi yapılmalıdır. Kişinin kendi ayak ölçüsüne uygun, ağırlığı eşit şekilde dağıtan, belli noktalara baskı uygulamayan ve ayağı vurmayan bir ayakkabı giymek, nasır riskini azaltır.

İşi gereği farklı ayakkabılar giymesi gereken kişilerin kendilerine uygun, ayaklarını destekleyecek tabanlar ve pedler kullanmalıdır.

Doğru çorabı tercih etmek de en az ayakkabı seçimi kadar önem taşır. Mümkün olduğunca pamuklu çoraplar giyilmeli, ayakların kuru kalmasına özen gösterilmeli ve ayakların yaralanmaya karşı korunması gerekir.

Düzenli şekilde nemlendirici ürünler kullanmak da nasır oluşumunu önler.

Sadece ayaklarımız değil, vücudun baskıya maruz kalan pek çok bölgesi nasır tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bu yüzden iş aletleri kullanılırken, uygun eldivenler kullanmak nasır oluşumunun önüne geçebilmektedir.

Siz de nasırlardan şikayetçiyseniz, zaman kaybetmeden Adana Dermatoloji Uzmanı Doktor Fatma Menteş ile iletişime geçebilirsiniz.

Nasır Hizmeti Verdiğimiz İller

Adana, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Tunceli ve Erzincan gibi yakın illerde yaşayan hastalar, uzman, deneyimli ekibimiz ve teknolojik altyapımızla sunduğumuz Nasır hizmetimizden yararlanmak istediklerinde randevu al formunu doldurarak, Adana'da bulunan muayenehanemizden bu hizmeti alabilirler.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Cilt Hastalıkları

Hemen Randevu Al