Ciltte Kaz Derisi Hastalığı

Ciltte Kaz Derisi Hastalığı İşlem Takvimi
  • İşlem Süresi

    --

  • Etki Süresi

    --

  • İşe Dönüş

    --

  • Anestezi

    --

Ciltte Kaz Derisi Hastalığı

Ciltte Kaz Derisi Hastalığı

Genellikle yanaklarda, üst kollarda, kalçada veya bacak üst bölümünde görülen bu hastalık; kuru, pürüzlü yamalar ve kıl köklerinde küçük kabartılara yol açar. Görülme sıklığı yüksek de olsa zararsız bir cilt hastalığı olarak nitelendirilen “ciltte kaz derisi hastalığında” kabartılar kaşıntıya veya acıya neden olmaz.

Yapısal bir tablo olarak değerlendirebileceğimiz ciltte kaz derisi hastalığı kimi zaman alerjik bir durumun işaretçisi de olabilir. Ciltte kaz derisi hastalığı tedavi edilemez.

Fakat cildin görünümünü iyileştirmek için nemlendirme amacıyla tedaviler uygulanabilmektedir. Yaz aylarında güneşin de etkisiyle hafifleyen semptomlar, kış aylarında yeniden belirgin hale gelir.

Ciltte Kaz Derisi Hastalığı (Keratosis Pilaris) Belirtileri Nelerdir?

Hemen her yaş grubunda görülebilen bu rahatsızlığın küçük çocuklarda görülme sıklığı daha yüksektir. Hastalığa eşlik eden belirtiler ve semptomları sıralamamız gerekirse:

  • Mevsim geçişleri, cildin nem dengesini bozduğunda hastalık kötüleşir. Ciltte kuruluk baş gösterir.
  • Dirsek gibi sert ve kıvrımlı noktalar pürüzlenir ve cilt nemliliğini kaybeder.
  • Yanak, kalça, uyluk ve üst kollarda sivilceye benzeyen minik kabarıklıklara yol açar.
  • Cilt yüzeyinde adeta zımparalanmış gibi pütürlü görünüm (Kaz etine benzeyen)

Ciltte Kaz Derisi (Keratosis Pilaris) Hastalığında Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerekir?

Her vaka için tedavi gerekli değildir. Buna karşın kendi cildinizin veya çocuğunuzun cildinin görünümünden rahatsızlık duyuyorsanız, estetik sorunlardan kurtulmak için dermatolog hekime başvurabilirsiniz.

Ciltte Kaz Derisi (Keratosis Pilaris) Nedenleri?

Keratosis Pilaris veya diğer bir deyişle Ciltte kaz derisi hastalığı keratin oluşumundan kaynaklanmaktadır. Keratin cildimizi enfeksiyonlardan ve zararlı maddelerden koruyan sert bir proteindir.

Keratin proteini saç folikülünün açılmasını önlemek için pullanmış bir tıkaç görevi görür. Hastalığın oluşum sürecinde çoğunlukla birçok tıkaç birleşerek pütürlü ve kabarık bir görünüm yaratır. Sonrasında da lekeler meydana gelir.

Keratinin oluşum nedeni bilinmemekle birlikte atopik dermatit veya bazı genetik rahatsızlıklarla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Cildin nem kaybetmesi ve kuruması da bu rahatsızlığın daha kötü hale gelmesine sebep olur.

Ciltte Kaz Derisi Hastalığı (Keratosis Pilaris) Tanısı

Birçok insan ciltte kaz derisi hastalığını doktora gidecek kadar önemli bir sorun olarak görmez. Herhangi bir sebeple dermatoloji muayenesine giderseniz doktorunuz cildinize bakarak kolaylıkla rahatsızlığın tanısını koyabilir. Teşhis için herhangi bir teste gerek duyulmaz.

Ciltte Kaz Derisi Hastalığı (Keratosis Pilaris) Tedavisi

Hastalıktan etkilenen cildin görünümünü daha iyi hale getirebilmek için genellikle nemlendirici ürünler kullanılır. Bununla birlikte başka kişisel bakım önerileri de tavsiye edilir. Bu hamleler sonuç vermezse dermatolog hekiminizin reçete ettiği ilaçlı kremlerle cilt görünümü iyileştirilir.

Ölü deri hücrelerinin temizlenmesi için salisilik asit, üre, alfahidroksi asit ve laktik asit içerikli kremlerden faydalanılır. Ölü cildin yumuşamasında ve temizlenmesinde etkilidir. Bunun dışında cildin nem dengesini sağlamasına katkı sağlar.

En doğru seçeneği ve dozu kullanmak için mutlaka dermatolog hekiminize başvurmanız gerekir. Aksi taktirde yanlış kullanımda bu kremler cildin tahriş olmasına, kızarıklıklara ve batmalara yol açabilir.

Foliküllerin tıkanmasına engel olabilmek için A vitamini içerikli kremler kullanılır. Bu kremler kıl köklerinin tıkanmasını engellerken bir yandan da hücre döngüsünü harekete geçirir. Bu ürünler de cildin tahriş olmasına yol açabileceği için doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Bu tür ilaçlar hamilelik sürecindeki veya emzirme dönemindeki kadınlara uygulanmaz.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri ve Doğal Yöntemler

Keratosis Pilarisi (Ciltte Kaz Derisi Hastalığı) evde uygulayacağınız yöntemlerle önlenemez veya tedavi edilemez. Bu tür uygulamalar, ancak hastalıktan etkilenen cildin görünümünü iyileştirmemizi sağlar. Peki bu uygulamalar nelerdir?

Banyoda geçirdiğiniz süreyi sınırlamak ve duş sırasında ılık su kullanmak fayda sağlayacaktır. Uzun süren sıcak banyolar cildin kurumasına yol açar. Banyoda geçirdiğiniz süreyi on dakika ile sınırlamak ve ılık su kullanmak cildinizi korumanıza yardımcı olur.

Hepsinden önce cildimize karşı hassas ve nazik olmalıyız. Cildimize kuru ve sert sabunlar uygulamaktan kaçınmalıyız. Ölü cilt hücrelerini yavaşça ovalayarak temizlemeli ve pullanan bölgeyi sert dokunuşlardan korumalıyız. Çünkü sert uygulamalar cildin tahriş olmasına sebep olur.

Laktik asit, salisilik asit, alfa hidroksi asit içerikli kremler, ölü cilt hücrelerinin hem temizlenmesini hem de yumuşamasını sağlar. Kuruyan cildin kaybettiği nemi yeniden kazanmasına yardımcı olur.

Banyodan çıktıktan sonra cilt tipinize uygun nemlendiriciler kullanarak cildinizin nemi hapsetmesini sağlayabilirsiniz.

Bununla birlikte günlük giyiminizde dar giysilerden ve sürtünmeden kaçınmanızda fayda vardır. Dar ve sıkı kıyafetler sürtünmeye ve cildin tahriş olmasına sebep olabilir.

Ciltte Kaz Derisi Hastalığı Hizmeti Verdiğimiz İller

Adana, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Tunceli ve Erzincan gibi yakın illerde yaşayan hastalar, uzman, deneyimli ekibimiz ve teknolojik altyapımızla sunduğumuz Ciltte Kaz Derisi Hastalığı hizmetimizden yararlanmak istediklerinde randevu al formunu doldurarak, Adana'da bulunan muayenehanemizden bu hizmeti alabilirler.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Cilt Hastalıkları

Tırnak Hastalıkları

Tırnak Hastalıkları

içeriği görüntüle
Tırnak Batması

Tırnak Batması

içeriği görüntüle
Hemen Randevu Al