Vitiligo

Vitiligo İşlem Takvimi
  • İşlem Süresi

    --

  • Etki Süresi

    --

  • İşe Dönüş

    --

  • Anestezi

    --

Vitiligo

Kesin sebebi tıp dünyası tarafından bilinmeyen Vitiligo hastalığı, deri üzerinde pigment kaybından kaynaklanan açık renkli alanların meydana geldiği bir cilt rahatsızlığıdır. Ala hastalığı olarak da anılan Vitiligo, her yaşta görülebilen bir hastalık olmakla birlikte genellikle ilk belirtilerini 20 yaşından önce gösterir.

Her 100 insandan bir veya ikisinde gözlenen Vitiligo, bulaşıcı değildir. Cilt yüzeyindeki lekelerin haricinde herhangi bir fizyolojik problem yaratmaz.

Vitiligo Hastalığı Nedir?

Cildimizin rengini veren pigmentler, melanosit hücreleri tarafından üretilirler. Bu hücrelerin zarar görmesi, pigment üretimini de sekteye uğratır. Pigment üretimindeki aksama vitiligo hastalığına yol açar.

Hastalığın türüne göre, lekelerin büyüklüğü ve yayılma şekli değişebilmektedir. Bazı vakalarda lekeler yalnızca vücudun belli bölgesinde ortaya çıkarken bazı vakalarda vücut geneline yayılabilmektedir. Hastaları psikolojik açıdan olumsuz etkileyebilen vitiligo hastalığında lekeler fark edildikten sonra tedavi süreci başlatılmalıdır.

Vitiligo Hastalığının Belirtileri

Her yaşta gözlenebilen bu hastalığın belirtileri ilk olarak güneş ışınlarına fazlaca maruz kalan bölgelerde kendisini gösterir. Eller, kollar, bacaklar, boyun ve yüz bölgesi Vitiligo lekelerinin daha sık gözlendiği alanlardır. Bazı vakalarda genital bölgede de vitiligo lekelerinin meydana gelmesi mümkündür.

Koyu ten rengine sahip kişiler hastalığı daha kolay fark ederler. Ciltte bir noktanın aniden beyazlaması hastalığın ilk ve en önemli belirtisidir. Meydana gelen küçük bir leke zaman içerisinde hızla büyüyüp vücut geneline yayılabilmektedir. Bunun dışında herhangi bir belirti veya semptom söz konusu değildir.

Vitiligo Hastalığının Nedenleri

Vitiligo hastalığına neden olabileceği düşünülen bazı etkenleri sıralamamız gerekirse:

  • Diyabet Hastalığı
  • Otoimmün Tiroid Hastalıkları
  • Yoğun Stres
  • Yaşanılan Ağır Travmalar
  • Ateşli Hastalıklar
  • Güneş Yanıkları
  • Genetik Faktörler
  • Demir Eksikliği
  • B12 Vitamini Eksikliği

Vitiligo Hastalığı Tanısı

Dermatolog hekim tarafından uygulanan bir fiziksel muayenenin ardından Vitiligo tanısı konulabilmektedir. Wood ışığı ile yapılan muayene kesin teşhis koyulmasını sağlar. Doktorunuz gerekli görürse patolojik incelemeye başvurabilir. Bunun yanı sıra hastalığın otoimmün (bağışıklıkla ilgili) hastalıklardan kaynaklanıp kaynaklanmadığının anlaşılması için kan testleri yapılabilir.

Vitiligo Tedavisi

Vitiligo hastalığının tedavisinde cilt renginin eski sağlıklı haline dönüşmesi hedeflenir. Dermatolog Hekiminiz hastalığın altında yatan nedenleri tespit edip bu etkenleri ortadan kaldırmayı amaçlar. Eğer hastalık bağışıklık sistemi ile ilgili olarak gelişmişse bağışıklık sistemini baskılayıcı ajanlar tedaviye dahil edilebilir.

Cildimize rengini veren melanositlerin uyarılması için ışık tedavisinden faydalanılabilir. Lazer teknolojisi ile melanin pigmentinin üretim süreci tetiklenebilir. Bunun yanı sıra antioksidan takviyeleri ile oksidan stres azaltılmaya çalışılır.

Kortizon içerikli kremler lekelerin görünümünün hafifletilmesinde ve yeni cilt lekelerinin önlenmesinde etkilidir. Ancak bu tür kremler uzun süreli kullanıldığında insan cildinde bazı yapısal bozukluklara neden olacağı için asla doktor kontrolü ve tavsiyesi dışında kullanılmamalıdır. Beyaz renkli Vitiligo lekelerinin bütün bedene yayıldığı ve aşırı büyük boyutlara ulaştığı hastalarda depigmentasyon yöntemi ile tedavi tercih edilebilir.

Cilt yüzeyindeki pigmentlerin yok edilmesi ve hastanın tüm bedeninin beyaz renkte eşitlenmesi esasına dayanan bu tedavi ortalama bir yıl sürebilmektedir. Vitiligo hastalarının kendilerini güneşe karşı korumaları büyük önem taşır.

İnsanlarda öz güven kaybı, stres, depresyon gibi olumsuzluklara sebep olan vitiligo hastalığı ile mücadele ederken hastanın psikolojik destek almasında da fayda vardır. Siz de vitiligo hastalığından şikayetçiyseniz Adana Dermatoloji Uzmanı Doktor Fatma Menteş ile iletişime geçerek tedavi olabilir, kaybettiğiniz cilt sağlığınıza yeniden kavuşabilirsiniz.

Vitiligo Hizmeti Verdiğimiz İller

Adana, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Tunceli ve Erzincan gibi yakın illerde yaşayan hastalar, uzman, deneyimli ekibimiz ve teknolojik altyapımızla sunduğumuz Vitiligo hizmetimizden yararlanmak istediklerinde randevu al formunu doldurarak, Adana'da bulunan muayenehanemizden bu hizmeti alabilirler.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Cilt Hastalıkları

Genital Siğil

Genital Siğil

içeriği görüntüle
Saç Dökülmesi

Saç Dökülmesi

içeriği görüntüle
Hemen Randevu Al