Ürtiker (Kurdeşen)

Ürtiker (Kurdeşen) İşlem Takvimi
  • İşlem Süresi

    --

  • Etki Süresi

    --

  • İşe Dönüş

    --

  • Anestezi

    --

Ürtiker (Kurdeşen)

Ürtiker veya halk arasında bilinen ismiyle Kurdeşen, aniden meydana gelen ve cilt üzerinde ortası soluk kırmızı renkte döküntüler yaratan ciddi bir deri hastalığıdır. Kurdeşen dökmek olarak da bilinen bu hastalık genellikle vücudun belli bir noktasında yaşanır. Ancak tüm bedeni kaplayan döküntülerin görüldüğü vakalar da vardır.

Birkaç milimetre ile birkaç santimetre arasında boyutları değişebilen ürtiker (kurdeşen) birleşerek daha geniş çaplı döküntüler yarattığı vakalar da olabilmektedir.

Ürtiker (Kurdeşen) Nedir?

Ürtiker hastalığı, insan bedeninde çok sayıda şiş, kaşıntılı ve kızarık renkte döküntüyle karakterize olan önemli bir cilt rahatsızlığıdır. Bazı vakalarda cilt üzerinde meydana gelen döküntülere, yüzde ve ağız içerisinde şişlikler de eşlik edebilmektedir.

Ürtiker (Kurdeşen) Nedenleri?

Ürtiker hastalığı hastanın vücudunun içinden veya dışarıdan gelen bazı uyaranlar tarafından tetiklenmektedir. Bu uyarıcıların bazıları iltihabi enfeksiyonları sırasında veya sonrasında meydana gelirken bazıları da alerjik unsurlar yoluyla etki edebilmektedir.

Bunun dışında yoğun fiziksel efor, basınç, aşırı soğuk ya da sıcak gibi etkenler de kurdeşen hastalığını tetikleyebilmektedir. Fakat bazı vakalarda tetikleyici bir faktör olmayabilir. Tetikleyici unsurlar dışında insan bedeninde ürtikere neden olan mekanizmalar her hastada büyük oranda aynıdır.

Ürtiker (Kurdeşen) İçin Tetikleyici Ajanlar

Ürtiker hastalığı için tetikleyici nitelikte olabilecek birçok ajan vardır. Bu durum hastalığın tetkiki sırasında, hastalığa neden olan temel tetikleyiciyi bulmayı zor hale getirir. Ürtiker (Kurdeşen) hastalığı için tetikleyici ajanları sıralamamız gerekirse;

  • Virüslerin, parazitlerin veya bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar
  • Tiroid hastalığı
  • Romatizmal hastalıklar
  • Fındık ve kabuklu deniz mahsulleri gibi alerjenler
  • Arı sokması veya sivri sinek ısırması gibi böcek kaynaklı zehirler
  • Güneş ışınları
  • Basınç
  • Ter
  • Sıcak
  • Soğuk
  • Antibiyotik
  • Ağrı
  • Veya Tansiyon ilaçları Ürtiker hastalığı için tetikleyici olabilmektedir.

Ürtiker (Kurdeşen) Belirtileri Nelerdir?

Ürtiker hastalığına yakalanan bir insanda meydana gelen karakteristik belirtileri sıralamamız gerekirse;

  • Etrafı kızarmış şişkinlikler (Kimi zaman milimetrik kimi zaman da geniş alanlara yayılan)
  • Şişkinliklerin meydana geldiği noktalarda hissedilen şiddetli kaşınma ve yanma hissi

Ürtiker (Kurdeşen) Tanısı Nasıl Konulur?

Dermatolog hekimler genellikle hastaların şikayetlerini dinleyerek ve fiziksel muayene sırasında elde ettikleri bulguları değerlendirerek ürtiker hastalığını teşhis edebilirler. Ancak bazı vakalarda doktorunuz kesin tanı koyabilmek için bazı testlere başvurabilir.

Aniden ortaya çıkan ürtiker vakalarında hızlı tanı koymak mümkündür. Muayene sırasında ürtiker belirtilerinin 24 saatlik bir zaman dilimi içerisinde tümüyle geçip geçmediği sorgulanır. Çünkü benzer döküntülere sebep olabilen başka cilt rahatsızlıkları da vardır.

Doktorunuz şikayetlerinizin süresini de inceler. Çünkü bu sayede hastalığın kronik mi yoksa akut bir rahatsızlık mı olduğu anlaşılabilir. Bunun dışında hastada ürtikere neden olabilecek tetikleyici ajanların var olup olmadığı da muayene sırasında sorgulanmaktadır.

Ürtiker (Kurdeşen) Tedavisi Nasıl Uygulanır?

İlk olarak muhtemel tetikleyici ajanları tespit etmek ve hastanın bunlardan kaçınmasını sağlamak gerekir. Eğer hastanın tükettiği bir besin ürtiker hastalığına yol açmışsa bu tür yiyeceklerin tüketimi hastaya yasaklanır.

Kullanılan bir ilaçtan kaynaklandığı anlaşılırsa, söz konusu ilaç, ilgili doktor tarafından kesilir. Kurdeşen hastalığına arı, eşek arısı, sivrisinek veya yaban arısı gibi bir böceğin sokması sebep olduysa, hastaya etki eden zehre yönelik olarak spesifik bir bağışıklık tedavisine başvurulur.

Siz de Ürtiker (Kurdeşen) hastalığından şikayetçiyseniz, zaman kaybetmeden Adana Dermatoloji Uzmanı Doktor Fatma Menteş’le iletişime geçebilirsiniz.

Ürtiker (Kurdeşen) Hizmeti Verdiğimiz İller

Adana, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Tunceli ve Erzincan gibi yakın illerde yaşayan hastalar, uzman, deneyimli ekibimiz ve teknolojik altyapımızla sunduğumuz Ürtiker (Kurdeşen) hizmetimizden yararlanmak istediklerinde randevu al formunu doldurarak, Adana'da bulunan muayenehanemizden bu hizmeti alabilirler.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Cilt Hastalıkları

Hemen Randevu Al