--
--
--
--
Pişik, bebeklerde hem sağlık sorunlarından hem de günlük bakımında gösterilen özensizlikten dolayı meydana gelebilmektedir. Sadece bebeklikte değil yetişkinlikte de görülebilen pişik rahatsızlığı döküntü ve kızarıklıklara yol açtığı gibi ciddi acılara da neden olur.
İnsan bedeninin hava almayan kıvrım bölgelerinde, cildin ıslak ve nemli kalmasının sonucunda meydana gelen pişik rahatsızlığı cildin sağlıklı ve esnek yapısının bozulmasına neden olur.
Sonucunda iltihaplanma, döküntü ve kızarıklıklar oluşur. Bebeklerde idrar kaçırmadan kaynaklanabilen pişik yetişkinlerde de rastlanabilen bir durumdur.
Temel olarak cildin uzun süre ıslak kalmasından kaynaklanan ikincil enfeksiyonların yol açtığı pişik rahatsızlığının gelişmesinde ter, dışkı veya idrar gibi vücut sıvıları, cildin yeterince hava alamaması, ıslak kıyafetlerle temas etmesi etkili olmaktadır. Pişik oluşumuna neden olan faktörler sonlandırılmadığı sürece bölgede pişik rahatsızlığı tekrarlayabilmektedir.
Bebeklerdeki pişik vakalarının çoğunda bebek bezinin kuru tutulması konusunda yeterince özen gösterilmemesi etkilidir. Islak cildin temizlenmesi gecikirse veya bebek bezi çok sıkı bağlanırsa bebek pişik tehlikesine açık hale gelir.
Özellikle vücut sıvılarının etkili olduğu pişik rahatsızlıklarında iltihaplanma riski son derece yüksektir. Sonuçta ödem, hassasiyet, acı ve kızarıklıklar meydana gelir. Dar kıyafetlerin tercih edilmesi ve hasta bezi kullanımı da yetişkinlikte pişikle sonuçlanabilmektedir.
Pişik meydana gelen cilt yüzeyinin yeterince temizlenmemesi ve bakımının yapılmaması lezyonların ilerlemesine ve yayılmasına yol açar. Bölgeyle temas eden kimyasal maddeler, hassas haldeki cilt yüzeyinin ciddi şekilde tahriş olmasına sebebiyet verir.
Bebeklerde bez kullanımına ve kıvrımlı bölgelerin havalandırılmasına, temizliğine dair gereken özen gösterildiğinde pişik oluşumu önlenebilmektedir. Bebek bezi ıslandığında geç kalmadan bezi değiştirmek ve bezle temas halindeki bölgeyi en kısa sürede temizleyip kurulamak önem taşır.
Bölgenin temizliğinde alkol içermeyen ürünler ve su tercih edilmelidir. Sonrasında uygun bir mendil veya havlu ile yumuşak hareketlerle bölgenin kuruluğu sağlanmalıdır.
Bebek bezinin cildin hava almasını engelleyecek kadar sıkı bağlanmaması gerekir. Bunun dışında da gün içerisinde bölge havalandırılmalıdır.
Pişik meydana gelen alanların tedavisinde çinko içerikli jellerden ve kremlerden faydalanılır. Alkol bazlı olmayan nemlendiriciler de tedavide fayda sağlamaktadır. Pişik rahatsızlığının tekrarlamasını önlemek için bebek pudrası kullanılmaktadır.
Ancak bebek pudrası cildin kurumasına, tahriş olmasına ve solunuma karışıp akciğerlerin tahrişine yol açabileceği için ölçülü ve dikkatli olunmalıdır. Halk arasındaki yanlış bir uygulama ise nişasta kullanımıdır. Bu kesinlikle kaçınılması gereken bir yöntemdir. Zira pişikli bölgede mantar hücrelerinin üremesine neden olabilmektedir.
Pişikli bölgenin temizliğinde mümkün olduğunca kimyasal içerikli ürünler kullanılmamalıdır. Aynı zamanda hava geçirgenliği olan kıyafetler tercih edilmelidir. Eğer kabarık ve ağrılı döküntüler ve iltihaplı akıntılar oluşuyorsa geç kalınmadan doktora başvurmanız gerekir.
Adana, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Tunceli ve Erzincan gibi yakın illerde yaşayan hastalar, uzman, deneyimli ekibimiz ve teknolojik altyapımızla sunduğumuz Pişik hizmetimizden yararlanmak istediklerinde randevu al formunu doldurarak, Adana'da bulunan muayenehanemizden bu hizmeti alabilirler.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.