Deri (Cilt) Kanserleri

Deri (Cilt) Kanserleri İşlem Takvimi
  • İşlem Süresi

    --

  • Etki Süresi

    --

  • İşe Dönüş

    --

  • Anestezi

    --

Deri (Cilt) Kanserleri

Deri Kanserleri genellikle güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmasının sonucunda gelişir. UV ışınlarına maruz kalan cilt dokuları ve hücreleri kontrolsüz ve anormal şekilde büyümeye başlar. Bu durum deri kanseri olarak adlandırılır.

Son derece yaygın bir kanser türü olan deri kanseri, tıbbi literatürde melanoma veya melanom dışı adlandırılır. Ciltte normalin dışında oluşan lezyonlar, benler, soyulmalar, kanamalar veya iyileşmeyen yaralar, cilt kanserinin belirtileri arasındadır. Erken aşamada fark edildiğinde tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Deri (Cilt) Kanseri Nedir?

Cilt kanseri, cildin en dış katmanı olan epidermisteki hücrelerin kontrolsüzce büyümesidir. Yaşanan bu büyüme, cilt hücrelerinin hızla çoğalmasına ve kötü huylu tümörlerin meydana gelmesine yol açar.

Yaygın görülen bir kanser türüdür. Melanom, bazal hücreli karsinom ve skuamöz hücreli karsinom olarak üç farklı şekilde karşımıza çıkar. Yaralar, soyulmalar, ben değişimleri ve kanamalar öne çıkan belirtiler arasındadır. Erken teşhis, tedavinin başarılı olması için büyük önem taşır.

Deri Kanseri Nedenleri

Güneşin UV ışınlarına korumasız biçimde fazlaca maruz kalınması cilt kanserlerinin en önemli nedenidir. Bu durum, cilt hücrelerinin DNA’sında mutasyonlar yaşanmasına sebep olur. Bu mutasyon hücrelerin kontrolsüz ve düzensiz şekilde çoğalmasına ve kanser hücrelerinin meydana gelmesine yol açar.

Cilt (Deri) Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Cilt Kanserinin yarattığı en önemli belirtilerden biri leke oluşumudur. Lekelerin boyutunda, renginde ve şeklinde değişimler yaşanır. Bir diğer önemli işaret benlerin şekil değiştirmesi ve büyümesidir. Kanayan yaralar, lezyonlar, şişlikler ve cilt soyulmaları da deri kanserine işaret ediyor olabilir. Diğer belirtiler ise şu şekildedir:

  • Kenarları düzensiz, asimetrik görünümlü benler
  • Yorgunluk hissi
  • Yumru biçiminde, kabaran ve büyüyen cilt lezyonları
  • Koltukaltı, kasık ve boyun gibi noktalarda deri altında hissedilen şişlik
  • Kaşıntı ve ağrıya neden olan benler
  • Yeni yeni oluşan ve renk değişimi yaşayan lezyonlar ve benler
  • Cilt üzerinde kırmızı renkli şişlikler
  • Kanayan ve iyileşemeyen yaralar

Deri (Cilt) Kanseri Tanısı

İlk olarak uzman bir dermatolog hekimle muayene gerçekleştirilir. Muayene sırasında doktorunuz, bedeninizdeki benlerde veya cilt lekelerinde herhangi bir farklılık hissedip hissetmediğinizi, büyüyüp büyümediğini sorar. Sonrasında kulaklar, ayak tabanları, ayak parmakları, cinsel organların çevresi, saç derisi, avuç içleri gibi bölgeler muayene edilir.

Fiziksel muayenenin sonrasında dermatolog hekiminiz cilt kanserinden şüphe ederse, biyopsi incelemesi gerçekleştirilebilir. Cildinizden alınan bir doku örneği patolojik incelemeye tabi tutulur. Sonrasında cilt kanseri varlığına ve türüne dair tanı konulabilir.

Deri (Cilt) Kanseri Tedavisi

Cilt kanserlerinin tedavisi, kanser türüne ve hastalığın hangi aşamada olduğuna göre şekillenmektedir. Kimi zaman deri kanseri çok şiddetli değilse ve yalnızca cildin yüzeyine etki ediyorsa biyopsi yöntemi ile kanserli doku tümden ortadan kaldırılabilmektedir. Öte taraftan deri kanseri tedavisinde kullanılan yöntemleri tek tek incelememiz gerekirse;

Uzman dermatolog hekim tarafından ciltteki kanser hücrelerinin dondurulması için, sıvı nitrojen kullanılan tedavi yöntemidir. Kriyoterapi sürecinin sonunda ölü hücreler dökülür ve hasta cilt sağlığına kavuşur.

Bu tedavi yönteminde hekim, tüm kanser hücrelerinin ve kanserli dokunun temizlendiğinden emin olmak için tümörü ve çevredeki sağlıklı cildin bir bölümünü çıkartır.

Mohs ameliyatında sadece hastalıklı doku çıkartılır ve çevredeki sağlıklı doku, mümkün olduğunca kurtarılır. Bazal hücreli ve skuamöz hücreli kanserlerde tercih edilir.

Bu yöntemde kanser hücrelerini temizlemek için özel bir alet kullanılır. Sonrasında kalan kanser hücreleri elektrikli iğne kullanılarak yok edilir. Uzman dermatoloji hekimleri kanser öncesi cilt tümörlerini, bazal hücreli ve skuamöz hücreli kanserleri tedavi etmek için bu yönteme başvurur.

Kanser hücrelerini yok etmek için kemoterapi ve ilaçlardan faydalanılır. Eğer cilt kanseri sadece derinin üst katmanını etki altına aldıysa topikal kemoterapi yöntemi benimsenir. Ancak deri kanseri vücudun diğer kısımlarına yayılım gösterdiyse haplarla sonuç alınır.

Kişinin bağışıklık sistemini kanserli hücrelere karşı güçlendirmek ve direncini arttırmak için immünoterapi ilaçları kullanılır.

Kanser hücrelerini yok etmek ve büyümelerini, vücudun farklı dokularına yayılmalarını engellemek için radyasyon ışınlarından faydalanılabilir.

Fotodinamik Terapi, normal hücrelere zarar vermeden, kanser hücrelerini yok etmeyi amaçlar.

Deri (Cilt) Kanserleri Hizmeti Verdiğimiz İller

Adana, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Tunceli ve Erzincan gibi yakın illerde yaşayan hastalar, uzman, deneyimli ekibimiz ve teknolojik altyapımızla sunduğumuz Deri (Cilt) Kanserleri hizmetimizden yararlanmak istediklerinde randevu al formunu doldurarak, Adana'da bulunan muayenehanemizden bu hizmeti alabilirler.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Cilt Hastalıkları

Hemen Randevu Al