Demodikozis

Demodikozis İşlem Takvimi
  • İşlem Süresi

    --

  • Etki Süresi

    --

  • İşe Dönüş

    --

  • Anestezi

    --

Demodikozis

Saç köklerinde ve genellikle yüzde meydana gelen, demodeks isimli bir akar vardır. Sekiz bacak, iki parçalı uzun bir gövde ve bir ağızdan oluşan bu akar, çok sayıda insanın cildinde bulunabilir.

Çoğu zaman herhangi bir sorun yaratmayan bu akar bağışıklık sisteminin baskılanmasının sonucunda çoğalmaya ve demodikozis hastalığına yol açar. Demodikozis hastalığı, hastada tahrişe ve ciddi kaşıntılara yol açan önemli bir cilt rahatsızlığıdır.

Demodikozis Hastalığı Nedir?

Demodeks adı verilen akarların yol açtığı önemli bir cilt hastalığı olan demodikozis hastalığı, insan cildinde bazı semptomlar gösterir. Bu semptomları sıralamamız gerekirse:

  • Yangı
  • Kirpiklerde kayıp
  • Göz kapaklarının tahriş olması
  • Pürüzlü bir cilt
  • Kaşıntı
  • Pullanma
  • Döküntü ve kızarıklıklar
  • Beyaz nokta görünümlü püstüller ve papüller
  • Egzama

Demodeks adı verilen akarlar bedenimizde olsalar bile bunun demodikozis hastalığına dönüşmesi için çevresel ve genetik etkenlerin de bir araya gelmesi gerekmektedir.

Normal şartlar altında herhangi bir hastalığa yol açmadan bedenimizde yaşamaya devam eden demodeksler esasında ölü hücrelerin ve cildimizdeki fazla yağın temizlemesinde faydalı olmaktadır. Fakat hızla çoğalıp sayıları arttığında, çok sayıda cilt hastalığına neden olmaktadırlar.

Demodeks parazitleri sadece demodikozis değil çok sayıda farklı deri hastalığı ile ilişkilidir. Tıp dünyasında yürütülen çalışmalar, demodekslerin; roza, egzama, kıl kökü iltihabı, sivilce, akne vulgaris ve benzeri hastalıklarla ilişkili olduğunu göstermektedir.

Demodikozis Hastalığına Kimler Yakalanabilir?

Demodex parazitleri son derece yaygın görülmesine karşın, demdikozis hastalığını çok yaygın olduğunu söylemek yanlış olur. Demodikozis hastalığına yakalanma riski olan grupları sıralamamız gerekirse:

  • Bağışıklık sisteminde sorunlar yaşayanlar
  • Bağışıklık baskılayıcı ilaçlar kullanması gerekenler
  • Kemoterapi görenler
  • Kortizon içerikli kremleri, uzun süreler boyunca kullanması gerkenler
  • AIDS ve HIV hastaları
  • Roza veya başka cilt rahatsızlıkları bulunanlar

Demodeks Akarları ve Roza (Gül) Hastalığı İlişkisi

Dermatoloji hekimlerinin en sık karşılaştığı hastalıklar arasında Roza hastalığı yer almaktadır. Demodikozis hastalığı akarlardan kaynaklanır. Roza hastalarında demodeks isimli parazitlerin yüksek seviyede olduğu görülmektedir.

Roza (Gül) hastalığı demodex akarlarının çoğalmasını etkilemektedir. Bu çoğalma da Roza hastalığının neden olduğu semptomların şiddetini arttırmaktadır. Sonuç olarak dermatoloji hekimleri Roza hastalığı de demodeks akarlarını arasında bir ilişki olduğunu düşünmektedir.

Demodikozis Tanısı

Demodikozis hastalığında tanı konulabilmesi için deriden alınan örnek mikroskobik olarak incelenir. Demedekslerin sayısına göre hastalığa dair teşhis konulur ve hasta için en doğru tedavi yöntemine karar verilir. Bununla birlikte hastalığın teşhisinde kullanılan önemli bir tetkik de Dermoskopi tetkikidir.

Demodikozis Tedavisi

Eğer hastanın cildi tahriş olmuşsa ve bu geçmiyorsa, Roza kızarıklıkları ya da blefarit sorunları gözleniyorsa geç kalmadan bir dermatolog hekime başvurmanız gerekir. Demodikozis hastalığında en yaygın kullanılan tedavi yöntemi ilaç tedavileridir. Bunun dışında, lazerli tedaviler de kullanılabilmektedir.

Ölü deri hücrelerinin temizlenmesi adına peeling uygulamalarına başvurulabilir. Bunun yanı sıra merhem formunda ilaç tedavileriyle de çözüm aranabilmektedir.

Demodekslerin Çoğalması Engellenebilir Mi?

Bütün demodeks parazitlerinin ciltten temizlenmesi mümkün değildir. Ayrıca böyle bir gereklilik de yoktur. Fakat cilt temizliğine gereken özeni gösterirsek demodekslerin hızla çoğalmasının önüne geçmek mümkündür.

  • Yüzümüzü günde en az iki defa cilt temizleyicilerle yıkamak
  • Gözeneklerimizin tıkanmasına yol açan yağlı cilt ürünlerinden uzak durarak
  • Haftada minimum bir, maksimum iki defa olmak üzere hafif peeling yapmak demodeks parazitlerinin çoğalmasına engel olur.

Demodeks Akarları Bulaşıcı Mıdır?

Çok yakın temas halinde bulaşıcı nitelikte olabilmektedir. Öpüşme eylemi sırasında bulaşabilmektedir. 40 yaş üzeri erkeklerde risk unsuru daha yüksektir. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemi baskılanmış insanlar da risk altındadır.

Demodeks Akarları Sivilceye Yol Açar Mı?

Normal düzeyde oldukları sürece demodeks akarları sivilce oluşumuna sebep olmaz. Ancak kontrolsüz biçimde çoğaldıkları zaman aknelerin daha da kötüleşmesine veya sivilcelerin meydana gelmesine neden olabilirler. Demodikozis hastalığı her hasta için farklı semptomlar gösterebilmektedir.

Bu nedenle tanı süreçleri zorlaşabilir. Bazı demodikozis vakalarında yanlışlıkla akne vulgaris tanısı koyulabilmektedir. Bu yüzden cildinizde sorunlar gözlemlediğiniz anda, geç kalmadan bir dermatolog hekime başvurmanızda fayda vardır.

Demodikozis Hizmeti Verdiğimiz İller

Adana, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Tunceli ve Erzincan gibi yakın illerde yaşayan hastalar, uzman, deneyimli ekibimiz ve teknolojik altyapımızla sunduğumuz Demodikozis hizmetimizden yararlanmak istediklerinde randevu al formunu doldurarak, Adana'da bulunan muayenehanemizden bu hizmeti alabilirler.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Cilt Hastalıkları

Hemen Randevu Al