Egzama

Egzama İşlem Takvimi
  • İşlem Süresi

    --

  • Etki Süresi

    --

  • İşe Dönüş

    --

  • Anestezi

    --

Egzama

Ciltte pütürlü ve kuru izlerin meydana gelmesine sebep olan ve kaşıntı şikayeti yaratan bir çeşit deri hastalığıdır. Egzama hastalığı cildi dış etkenlerden koruyan katmanının işlevini önemli ölçüde zayıflatır. Egzama rahatsızlığı, hastanın psikolojik olarak da olumsuz etkilenmesine neden olur. Cilt iltihaplarına yol açar.

Egzama hastalığının nedeni tıp dünyası tarafından halen daha kesin olarak saptanamamıştır. Ancak doğru dermatolojik tedavilerle hastalığın kontrol altına alınması mümkündür.

Egzama Nedir?

Ciltte kuruluğa yol açan, kaşıntılı bir cilt rahatsızlığıdır. Dermatolojik hastalıklar arasında en sık rastlananlar arasında bulunan egzamanın nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Egzama rahatsızlığı nörodermatit, atopik ve kontakt gibi çok sayıda türde karşımıza çıkabilmektedir. Özellikle soğuk ve kuru hava koşullarında ellerde egzama görülmesi yaygındır.

Egzama Neden Olur?

Hastalığın gelişiminde hem iç hem de dış etkenlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Soğuk hava, güneş ışınlarına fazlaca maruz kalma, sabun, deterjan benzeri kimyasallar ve nem kaybı egzama gelişiminde etkilidir.

Egzama gelişiminde rol oynayan etkenlerden bazıları da bitki türleri ile temas, stres, kullanılan ilaçlar ve solunumdur.

Özellikle günümüzde stresten kaynaklanan egzama vakalarının sayısı büyük artış göstermektedir. Cildin aşırı derecede yağlanması, kişiyi egzama hastalığına karşı daha açık hale getirir.

Egzama Belirtileri

Egzama hastalığının gösterdiği belirtileri sıralamamız gerekirse:

  • Ödem
  • Döküntü
  • Şiddetli Kaşıntı
  • Ciltte Kuruluk
  • Kalın cilt lekeleri
  • Ciltte Pullanma
  • Cildin Hassaslaşması
  • Renk Değişimi

Hastanın ten rengine göre döküntüler de farklı renklerde karşımıza çıkabilmektedir. Vakaların büyük çoğunluğunda bu belirtiler ağrıya neden olmaz. Ancak şiddetli kaşınmalar sonucunda kanama yaşanabilir.

Egzama Çeşitleri

Egzamanın kaynağında yatan nedenler, kuru veya yağlı ciltte meydana gelmesi ve benzeri faktörlere göre egzama çeşitleri farklılık gösterir. Egzama çeşitlerini sıralamamız gerekirse:

  • Seboreik Dermatit
  • Atopik Egzama
  • Kontakt Dermatit
  • Nörodermatit
  • Staz Dermatit
  • Numuler Dermatit
  • Dishidrotik Egzama

Egzama Tanısı

Dermatoloji uzmanı hekimler egzamadan şüphe edilen bölgeyi detaylı şekilde muayene eder. Sonrasında hastanın yakın zamanda alerjik reaksiyon gösteren bir madde ile temas edip etmediği araştırılır.

Sonrasında gerek görülürse, ciltte buna benzer bir görünüm oluşturabilecek başka hastalıklardan ayırt edebilmek için kan testi yapılabilir. Bunun dışında biyopsi veya alerji testi ile egzama tanısı konulabilmektedir.

Egzama Nasıl Önlenir?

Yaşanılan egzama tipine göre egzama tedavisi de farklılık göstermektedir. Genellikle ciltteki reaksiyonu azaltabilmek için cilt bakım rutininde bazı değişiklikler yapılır. Eğer kuru ciltli bir hastayla karşılaşırsak cilde nemlendirici krem uygulanır.

Yüze fazla dokunmamak, kimyasal bileşenler içeren şampuanlardan veya aşırı soğuk-aşırı sıcak duş almaktan uzak durmak fayda sağlar. Hastanın hangi iklim koşullarında yaşadığı da tedavi açısından önem taşır. Duruma göre nemlendirici ve güneş koruyucu ürünler hastaya tavsiye edilir.

Egzama Tedavisi

Tedavinin ilk aşamasında hasta doktorunun tavsiye ettiği nemlendirici kremleri ve şampuanları kullanır. Kronik egzama vakalarında hastanın reçete edilen kremleri düzenli şekilde kullanması beklenir. Eğer hasta bir enfeksiyon yaşıyorsa inflamasyon önleyici ilaçlar kullanmak durumundadır.

Bebek hastalarda gözlenen egzama için ise kullanılacak ilaçlar ve kremler farklılık gösterir. Zira yetişkinler için kullanılan bazı kremler, bebek hastalarda başka reaksiyonlar yaratabilmektedir. Egzama belirtileriyle karşılaşıldığı anda geç kalınmadan bir dermatolog hekime başvurulması gerekir.

Siz de egzama şikayeti yaşıyorsanız Adana Dermatoloji Uzmanı Doktor Fatma Menteş ile iletişime geçebilirsiniz.

Egzama Hizmeti Verdiğimiz İller

Adana, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Tunceli ve Erzincan gibi yakın illerde yaşayan hastalar, uzman, deneyimli ekibimiz ve teknolojik altyapımızla sunduğumuz Egzama hizmetimizden yararlanmak istediklerinde randevu al formunu doldurarak, Adana'da bulunan muayenehanemizden bu hizmeti alabilirler.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Cilt Hastalıkları

Alopesi Areata

Alopesi Areata

içeriği görüntüle
Melasma (Leke Tedavisi)

Melasma (Leke Tedavisi)

içeriği görüntüle
Hemen Randevu Al