GÜNEŞ YANIKLARI

Güneş Yanıkları İşlem Takvimi
  • İşlem Süresi

    --

  • Etki Süresi

    --

  • İşe Dönüş

    --

  • Anestezi

    --

Güneş Yanıkları

Güneş yanıkları, cildimizin güneş ışınlarına korumasız biçimde, fazlaca maruz kalmasının sonucunda yaşanan ve etkilediği bölgede akut iltihaplanmalara neden olan bir cilt hastalığıdır. Özellikle açık renkli bir cilde sahipseniz güneş yanıklarına karşı daha büyük risk altındasınız demektir.

Bununla birlikte çocuklar da güneş yanığına karşı daha hassastır. Cilt yüzeyinde geniş alanlara yayılan güneş yanıkları sistemik etkiler gösterir ve kişi için yaşamsal bir tehdit haline gelebilir. Bu yüzden güneşe karşı her daim kendimi korumalı, güneş kremleri, şapka ve güneş gözlüğü gibi önlemleri almalıyız. Adana Dermatoloji Uzmanı Doktor Fatma Menteş, güneş yanıklarını, belirtilerini ve tedavi yöntemlerini sizler için anlattı.

Güneş Yanığı Nedir?

Hafif güneş yanıkları ciltte yalnızca kızarıklığa yol açar. Ancak ciddi güneş yanıkları cilt yüzeyinde kabarcıklar meydana getirebilir ve iyileştikten sonra bile arkasında yara izi bırakabilirler. Güneş yanığı olarak adlandırılmasına rağmen solaryum ve benzeri yapay ışıklar da bu yanıklara sebep olabilmektedir. Yanığın ciltte sebep olduğu hasar ilk olarak derimizin en üst katmanı olan epidermisi etkiler.

Fakat vakaların önemli bir kısmında orta tabaka dermisde de iltihap ve hasar meydana geldiği bilinmektedir. Tekrar eden güneş yanıkları, hastanın cildinin erkenden yaşlanmasına neden olacağı gibi bazı vakalar deri kanseri ile sonuçlanabilmektedir.

Güneş Yanığı Belirtileri Nelerdir?

Güneş yanıklarının en klasik belirtisi, her harekette acı hissi yaratan, kızarmış bir cilttir. Buna kaşıntı ve şişlik de eşlik edebilir. Ciddi düzeydeki yanık vakalarında içi sıvı dolu kabarcıklar gözlenir. Eğer hissedilen ağrı ve yaşanan kabarma şiddetli şekilde seyrediyorsa geç kalınmadan dermatolog hekime başvurulmalıdır. Güneş yanıklarına eşlik edebilen diğer ciddi belirtileri sıralamamız gerekirse:

  • Kusma ve bulantı
  • Titreme
  • Boyun tutulması
  • Ateş
  • Baş ağrısı

Güneş Yanığı Tedavisi (Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?)

Güneş yanığı vakalarında en önemli adımlardan biri cildin yeterince soğutulmasıdır. Soğuk kompres uygulaması, hastanın hissettiği acıyı önemli ölçüde hafifletir ve aynı zamanda iltihap oluşumunun önüne geçer. Bunun yanı sıra buz küpleri gibi aşırı soğuk maddeler, güneş yanığı tedavisi için uygun değildir.

Bunun yerine soğuk suya batırılan havlular kullanmak daha mantıklıdır. Yarım saat süresince uygulanan soğuk kompres, bölgede hissedilen ağrı sonlanıncaya kadar devam ettirilmelidir. Hastanın tedavi süresince bolca sıvı tüketmesi de önem taşır. Zira güneş yanıkları cildin kritik düzeyde sıvı kaybetmesine yol açar.

Güneş yanıkları için evde uygulanan bazı yöntemler vardır. Örneğin pek çok insan yanıkların üzerine yoğurt sürer. Ancak bu uygulama sadece acıyı hafifletir. Ciltte meydana gelen iltihabı ve diğer hasarları giderme şansı yoktur.

Üsteli süt ürünleri içerisinde yer alan bakteriler, enfeksiyonları tetikleyerek cildin daha çok zarar görmesine yol açar. Yine faydadan çok zarar getirecek yaygın uygulamalardan biri de güneş yanıkları üzerine diş macunu sürmektir. Bu gibi hatalı uygulamalardan kaçınmalı ve mutlaka uzman bir hekime başvurmalısınız.

Cildinize herhangi bir uygulama yapmadan önce bunlara karşı alerjik reaksiyon gösterip göstermeyeceğinizi bilmeniz gerekir. Cildin kaybettiği sıvıyı telafi etmek için nemlendirici jel ve losyonlardan faydalanabilirsiniz.

Siz de güneş yanıklarından şikayetçiyseniz Adana Dermatoloji Uzmanı Doktor Fatma Menteş ile iletişime geçebilirsiniz.

Güneş Yanıkları Hizmeti Verdiğimiz İller

Adana, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Tunceli ve Erzincan gibi yakın illerde yaşayan hastalar, uzman, deneyimli ekibimiz ve teknolojik altyapımızla sunduğumuz Güneş Yanıkları hizmetimizden yararlanmak istediklerinde randevu al formunu doldurarak, Adana'da bulunan muayenehanemizden bu hizmeti alabilirler.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diğer Cilt Hastalıkları

Hemen Randevu Al