--
--
--
--
Cildimizde gözle görülebilen bir yara izi meydana geldiğinde, cildimizin savunma mekanizması bölgenin onarılması için bir süreç başlatır. Fakat bazen cilt yüzeyinde meydana gelen bu yara izleri, normalin ötesinde bir büyüme gösterir.
Bu durum keloid skarlar olarak tanımlanır. Keloid skarlar, cerrahi operasyonlar, yaralanmalar veya enfeksiyonların sonucunda oluşurlar. Bu gibi izler kırmızı-kahverengi büyük ve kabarık bir görünümde karşımıza çıkar. Kimi zaman ağrı ve kaşıntı gibi rahatsızlıklara yol açabilir.
Cildimiz esasında insan bedenindeki en büyük organdır. Cildimiz, çevresel faktörlere karşı kendisini koruyan bir mekanizmaya sahiptir. Fakat bazı vakalarda ciltteki yaralanmalar veya enfeksiyonlara karşı normal dışı tepkiler gösterebilir. Bu durumlardan biri de keloid oluşumudur. Keloid, yara izlerinin normalin ötesinde bir büyüme göstermesidir.
Cildimizdeki yara izlerinin iyileşme sürecinde ortaya çıkan keloid kabarık, büyük ve kahve-kırmızı renkte görünür. Kişinin cildinde acı ve kaşıntıya sebep olabilmektedir.
Bedenimizin en dış tabakası olan cildimiz, çevresel faktörlere karşı önemli bir bariyerdir. Cildimizin kendisini onarma ve yenilme mekanizması vardır. Fakat bazı durumlarda bu mekanizma kusursuz şekilde işlemez ve iyileşme sağlanamaz. Bu durumlarda yara izleri cildimizde kalıcı hale gelebilir. Bu yara izlerine tıp literatüründe skar adı verilmektedir.
Skarlar cildimizdeki yara ve travmaların iyileşme sürecinin bir neticesidir. Yaralı dokular iyileşirken cildimiz kollajen üretir. Yapısal olarak cilt dokusunu destekleyen kollajen aşırı miktarda üretilirse, cilt yüzeyinde bir yara izi kalmasına neden olabilir.
Skarlar yaranın derinliğine, şiddetine ve iyileşme sürecinin sağlıklı işleyip işlemediğine göre farklılık gösterirler. Hafif düzeydeki yaralanmalar az belirgin ve küçük çaplı izler bırakırken derin yaralar ve cerrahi girişimler daha büyük, belirgin skarlar meydana getirirler.
Keloid skarlar, cildimizdeki yara izlerinin olması gerekenden fazla bir büyüme göstermesi ve kabarık, kırmızı lekelere neden olmasıdır. Bu skarlar estetik açıdan ve sağlık açısından kişiyi rahatsız etmektedir. Keloid Skar tedavisinde kullanılan yöntemleri gelin birlikte inceleyelim.
Keloid skar tedavisinde kullanılan metotların kendilerine göre artı ve eksi yönleri vardır. Gelin bunları birlikte inceleyelim.
Keloid Skar tedavisinin ardından hastanın sabırlı olması gerekir. Çünkü iyileşme sürecine ihtiyaç vardır. Bu iyileşme birkaç aya kadar uzayabilmektedir.
Adana, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Nevşehir, Aksaray, Konya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Yozgat, Batman, Muş, Kilis, Tunceli ve Erzincan gibi yakın illerde yaşayan hastalar, uzman, deneyimli ekibimiz ve teknolojik altyapımızla sunduğumuz Keloid Skar hizmetimizden yararlanmak istediklerinde randevu al formunu doldurarak, Adana'da bulunan muayenehanemizden bu hizmeti alabilirler.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.